torsdag 5. januar 2012

Barnemat-industrien tjener rått på usikre foreldre!

Margit Vea er faglærer i ernæring, helse og miljøfag. Hun er forfatter og skribent på nettsiden Dinmat. I en kjempegod artikkel om temaet tar hun et oppgjør med myndighetene og barnematindustrien:

"Småbarnsforeldre kjøper industriprodusert barnemat i frykt for at babyen ikke skal få nok næringsstoffer. Det er "enkelt" for helsestasjoner å anbefale kjøpegrøt tilsatt jern, slik at mor og far kan være trygge for at barnet får nok jern. Ergo: Foreldre kan ikke være trygge for at babyen får verken nok jern eller andre mineraler og sporstoffer, om de lager barnematen av rene råvarer på kjøkkenbenken hjemme. Dette bidrar til at flere og flere småbarnsforeldre mister troen på at de selv kan lage god babymat."
På bildet: Halvor spiser hjemmelagd maisgrøt med morsmelk.
Fotograf: Ida Løvik


Les oppskrift på hjemmelaget havremels- og semulegrøt her og her.

Videre skriver Vea at:
"Dessuten er maten enkel å tilberede. Dere kan heller bruke tiden på nye oppdagelser." var ordlyden i en reklame jeg leste da jeg selv var i livsfasen hvor jeg daglig gjorde nye oppdagelser på kjøkkenet med mine nysgjerrige små barn. Det høres flott ut når spedbarnsmatindustrien sier de vil gjøre det enkelt for småbarnsforeldre, men først og fremst vil de tjene penger på våre kjære små etterkommere. 
Barn som får maten servert fra glass blir fremmedgjort overfor naturlig mat, og blir skeptisk til mat med former og farger de ikke har sett før. Barns vaner formes tidlig. Voksne undervurderer ofte smakssansen til små barn. Smaksløkene formes etter hva barna blir servert. Får barna servert industrifremstilt mat, vil de foretrekke det, og motsatt."
Les hele innlegget her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar