torsdag 1. mars 2012

Oransje fiskepakke!


Du trenger:
Aluminiumsfolie
(Stavmikser og bolle)

Ingredienser:
1 bit laks
2 gulrøtter
Noen reker
Litt seterrømme

Slik gjør du:
Skjær opp laksefilèt i høvelige biter. 
Skjær gulrøttene i tynne skiver, ha over to spiseskjeer sæterrømme og legg rekene på toppen. 
Pakk inn det hele og legg det i ovenen på 200 grader. 
Steketiden kommer an på ovnen, mengden og hvor tynne gulerøttene og fiskebitene er.
Denne porsjonen stekte jeg i ovnen sammen med chillibakt laks - den lå i ca 20 minutter. 

Dersom barnet ikke spiser klumper enda, bruker du stavmikseren på det ferdige resultatet.

Tips:
Man kan putte inn andre grønnsaker, blomkål, løk og sopp er egnet. 
Hvis man vil at barnet skal spise mye fisk, kan det være greit å ha gulrot og reker til fisken en dag, for så å ha helt andre grønnsaker neste dag. 
Hvis du opplever at barnet ikke vil spise spesielt mye av den maten du har laget, kan du med en slik rett prøve og ikke mose maten, men heller la barnet få en og en smakebit av hver ingrediens. På denne måten kan det godt være at barnet spiser alle ingrediensene hver for seg. Mange barn liker å "pusle selv".
Barn har behov for å definere, deres smaksløker er ikke lik en voksens smakløker. De må få muligheten til å smake på alt. 

Noen barn er "kresne" på konsistens, det kan være lurt å prøve alle varianter fra helt most til ikke most i det hele tatt, dette forutsetter at barnet er så matvant at det kan tygge. 

Noen barn tygger/suger maten tidlig (6mnd) andre trenger tenner og mer tid før de takler utfordringen. Når barn spytter ut maten er det som regel ikke fordi de ikke liker maten, men andre faktorer som spiller inn. 
Dette kan være alt fra at de ikke er sulten til konsistensen på maten og stemningen rundt bordet. For de som sliter med å få barnet til å spise, kan det være lurt og legge opp til at man selv spiser når barner skal ha mat. 
Og alltid si "nam, nam, dette var godt" - aldri si "dette tror jeg ikke du liker"!

4 kommentarer:

 1. Hei! Kan barn under 1 år spise reker/rekekraft. Trudde ikke barn under 3 år kunne det..

  SvarSlett
 2. Hei og takk for tilbakemelding! Man får mange gode "råd", og de varierer fra person til person og helsestasjon til helsestasjon. Jeg tror det er to ting som kan være relevant når det gjelder reker, miljøgifter og allergi.

  Mattilsynet har anbefalinger når det gjelder det første. Allergier er oftest kjent i familien.

  Helsedirektoratet har gitt ut en brosjyre om spedbarnsmat, og reker er ikke nevnt som en risikomatvare der. Se side 21 og 22.

  Men uansett så må man prøve seg "fram" :-)

  SvarSlett
 3. Så flott, siden vi i min familie ikke er disponert for allergier, skal eg prøve. Det er jo super fingermat også. Takk for svar! :-)

  SvarSlett
 4. Og det smaker jo godt :-) Men konsistensen på "rå reker" er jo spesiell da (særlig når barnet ikke har utvikla jeksler skikkelig). Det er det eneste jeg har erfart med reker og Halvor, altså han syns de er ok å sutte på, men han får ikke til å tygge de rå og hele. Evt. passe seg at de ikke setter seg fast i halsen. (Han var ett år når han smakte på rå reker for første gang). Ellers går det fint an å bruke stavmikseren når de er brukt som ingrediens i en matrett (som her).

  Lykke til :-)

  SvarSlett