søndag 22. april 2012

Hvalgryte frå Hauabakkå.

Du trenger:

Stor kasserolle/jerngryte
Kniv
Stekepanne/jerngryte
Bolle

Ingredienser:
4 hvalbiffer
2 Pastinakker
3 gulrøtter
2 løker
3 tomater
1 brokkoli
10-15 champinjong
3 fedd hvitløk
 
Meierismør eller olivenolje
1 boks med rømme
Salt
Rosmarin
Pepper
(Chilli)

Perlespelt fra Holli Mølle.

Hva skriver Holli Mølle om speltmel?
"Spelt, ofte kalt urkornet, er stamfaren til dagens hvetesorter og er en spesielt næringsrik korntype med en lav glykemisk indeks. Spelt har et høyt jern- og proteininnhold, i tillegg til en høy andel enumettede fettsyrer. På grunn av det høye fiberinnholdet er spelt bra for fordøyelsen og erfaringer viser at de som har lav toleranse for hvetemel, ofte kan benytte speltmel. Spelt har gode bakeegenskaper og kan erstatte vanlig hvetemel. På Holli Mølle benytter vi utelukkende speltsorten Oberkulmer Rotkorn, kjent som den mest genuine speltsorten." 

Slik koker du perlespelt.




Fremgangsmåte:
Skjær opp grønnsakene og legg dem i en bolle.
Skjær opp kjøttet, og brun på ganske høy temperatur sammen med krydder, hvitløk og meierismør. (Og eventuelt chilli)


Legg alle grønnsakene og kjøttet i gryta, og fyll på med vann.

La gryta koke/putre i 1.5-2 timer på middels/svak varme under lokk.

Ti minutter før den er ferdig, tilsett en boks rømme. 


Når gryta er ferdig, flytt godsakene fra gryta over i en bolle. Fyr løs med stavmikseren. Bland evt. perlespeltet i først eller etterpå, avhengig av hvor mye "klumper" barnet kan spise.

Tips:
 
Man kan bruke all slags kjøtt, ikke bare hvalkjøtt.
Man kan også bytte ut perlespeltet med ris eller poteter.
Denne gryta er fin å varme opp og spise som restemat. Dette er typisk noe vi lager på søndag og har restemat 1-2 dager i uka. (Som betyr at man sparer kokkeleringstid i en travel hverdag, uten at man trenger å bruke usunne løsninger).
Denne gryta er fin fra 12 måneder og oppover.
Ps. hvalkjøtt er svært undervurdert - det er utrolig godt kjøtt. Mye har skjedd i industrien, og kvaliteten er veldig bra på hvalkjøttet du får kjøpt ferskt/fryst i butikken idag. Det smaker altså ikke tran lenger!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar