onsdag 4. april 2012

Middagstid i familien Hagen-Siras residens.

Hva er god mat?
Som dere alle sikkert skjønner, er jeg kjempeopptatt av å lage og spise god mat. God mat trenger ikke å være vanskelig å lage eller spesielt kostbar. God mat trenger heller ikke å være oppskrift på side opp og side ned, og som oftest kan man lage noe veldig bra med få ingredienser, som ikke nødvendigvis er  vanskelig å få tak i.


God mat for meg er hjemmelaget, minst mulig halvfabrikata, ferske råvarer, enkel å rote sammen, helst kortreist og økologisk, en dæsj av ditt og datt, positive måltider, og massevis av eksperimentering.

Vi bestemte oss tidlig for å gjøre Halvors matopplevelser til noe positivt og sunt. Vi ville ikke at han skulle forbinde måltider med stress og press. 

Et steg i denne prosessen var å unngå for mye industrialisert og ferdiglaget mat, men heller å bruke og utforske ferske råvarer. Man kan kutte opp hva som helst og slenge i panna! Vips har du en deilig wok på 20 minutter!


Hva gjør vi ved bordet?
Når vi sitter i måltidsssituasjonen lar jeg Halvor smake på absolutt alt han gir uttrykk for at han har lyst på. Agurksalat med eddik, maiskorn, kryddersild, sushi, pepperoni, flatbrød - hva som helst. (Vel, honning, salt, sukker og rakfisk har vi selvsagt ikke introdusert). Ofte er denne plukkingen og utprøvingen kjempepositivt for finmotorikk og smakslæring. Et barn kan trenge kjempemange prøver av en smak før det liker den.


Hva sier vi ved bordet?
Når vi sitter ved bordet, sier vi aldri "nei, dette tror jeg ikke du liker".

Vi sier "god mat, nam, nam". Barnet kan godt regulere selv hva det ikke "vil ha".
Så klart hender det at Halvor ikke spiser det han får, og da presser  vi aldri mat i ham. Jeg tror det er viktig at barnet ikke assosierer matsituasjonen med noe negativt.

Når Halvor ikke vil ha maten han får servert, så skyldes det gjerne flere ting. Det var ikke så godt, han oppdaget noe han syns ser bedre ut på bordet (f.eks fruktskåla), han er trøtt, eller rett og slett, bare ikke sulten. Ingen av delene er krise. Husk, det er ikke alltid vi har like god matlyst heller.

Tomatsmaken
Halvor har ikke ville hatt tomat noe særlig fram til nå. Ikke fersk, ikke for mye brukt i middagsmat, eller som makrell-i-tomat. Jeg pleier for eksempel å lage tomatsuppe fra bunnen av, men det har altså ikke vært noe særlig suksess. 

Jeg fikk det rådet at han skulle få smake hver gang vi spiste noe med mye tomat likevel, og fram til nå har han bare spist "den ene skjeen". Inntil i går! Da lagde jeg på nytt tomatsuppe, og Halvor var plutselig ustoppelig. Det kan ta opp til 15 smaksprøver før man liker en smak. Selv om man ikke liker noe første gangen, skal man ikke gi opp med det.

Mett eller liker ikke?
Mengden eller størrelsen på porsjonen varierer selvsagt fra måltid til måltid. Det varierer også fra gang til gang de spiser en spesiell rett. Noen ganger vil barnet kanskje bare ha sju skjeer med havregrøt med banan. 
"Men han spiste jo den porsjonen i går", tenker du.. 

Når Halvor begynner å bli ukonsentrert og tuller eller leker med maten, da nærmer han seg mett. Helt fra Halvor var liten, har han fått tilbud om maten 3-4 ganger i en slik situasjon. Er han negativ til maten etter dette, så slutter vi med å tilby og rydder den bort. Da får han ned på golvet og leke.  Husk, barna våre sulter ikke ihjel om de bare spiste sju skjeer... eller to for den grunn :-)

Halvor prøver sushi for første gang.
I en situasjon der han har spist lite mat, får selvsagt ikke noe "bedre" etterpå. Jeg tror ikke babyer eller små barn skjønner konseptet med dessert før de blir litt eldre. 

For de minste blir moltekremen "belønningen" for å si "nei" til middag. Derfor får aldri Halvor dessert med mindre han har spist godt av middagen sin. Dette tror jeg er veldig viktig å gjennomføre fra tidlig stadium. Derfor er det også kanskje smartest å eksperimentere med mat og smak på andre måltider enn kveldsmaten. (Der barnet trenger en god porsjon for å holde natta i gjennom).


Hvordan er våre måltider i en travel hverdag?
Våre måltider er enkle og lette. Ofte lager vi middagen eller deler av den kvelden før. Vi prøver å planlegge uke for uke med mat, og handle 1-2 ganger i uka. På denne måten er det enklere og raskere å få middagen klar etter jobb. 

Halvor er i tillegg alltid med på kjøkkenet når vi lager mat. Vi har bestemt oss for at kjøkkenet skal være et positivt rom. Han får leke med kjøkkenredskap, smake på ingredienser, og kose seg med middagsretten etterpå.

                                 Halvor liker spaghetti og kjøttdeig!


La rotet komme!
La babyen få pusle med sitt. Da Halvor var på kontroll på Ullevål sist, sa de at han hadde god finmotorikk og pinsettgrep. Jeg er overbevist om at noe av grunnen til det er at han får sitte å "plukke" og putte forskjellig mat i munnen.

Dette vil bety mye rot, men det er verdt det!                         Mammas kjøkkenskuff inneholder masse rart.


Ute på restaurant
Hvorfor har ingen restauranter bra mat til babyer og barn? Hvorfor er det stort sett pølse med chips, pizza eller spaghetti og kjøttdeig? Dette gjelder like mye finere restauranter som fast food-restauranter.

Vel, jeg har bestemt meg for å boikotte det! Da vi var ute sist, var vi på en restaurant som solgte tapas. Vi bestilte to tapasretter til Halvor. Dette var grønne og sorte oliven og paprika i olje, og dadler surret med stekt bacon. Ja, og så fikk han ett grovt rundstykke til.

Halvor slukte alt, oliven som dadler. Han puslet med dette selv på fatet.

Det var skikkelig gøy! Neste gang dere er ute med de små - bestill dere tapas og la de små få plukke og smake på det de vil :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar