søndag 3. mars 2013

Kjempegod bursdagspai med bær

Du trenger:
Paiform
Kjevle
Gaffel til å stikke deigen

Ingredienser:
Paibunn
275 g finmalt hvete fra Holli
40 g melis eller vaniljesukker
125 g meierismør
1 egg
2 ss vann

Fyll
Bringebær 
Blåbær 
1 ts potetmel 
50 g meierismør 
2 dl havregryn fra Holli mølle
0.5 dl sukker

Fremgangsmåte:
Til paibunnen så blander du alt i kjøkkenmaskin til en fin deig. Samme prinsippet uten maskin, da elter du med hendene. Det er litt "mer" arbeid.
La deigen ligge kaldt i kjøleskapet en stund (dette er ikke noe must, men mange anbefaler dette).

Ta omlag 3/4 av deigen til fyll oppå, og resten kjevler/trykker du til paiskall. Trykk med gaffel rundt om på bunnen og forstek paiskallet på ca 180 grader i 10 minutter. Mens du steker paiskallet lager du havregrynfyllet. 

Til havregrynfyllet smelter du smøret på svak varme. Deretter tar du kjelen av platen med en gang det er smeltet, mens du blander inn havregrynene og sukkeret. Dette får en kornete konsistens.

La dette stå, mens du tar ut paiskallet fra ovnen. Fyll opp skallet med bær, smuldre havregrynblandningen og resten av paideigen jevnt over bærene. 
Dette steker du i ca 15-20 minutter på 180-200 grader.


Min mormor - Halvors oldemor - lagde bakels og græt (vafler med smørgrøt) til bursdagsfesten. Kaken i bakgrunnen var til min far og mann som også feiret farsdag samme dag :-) Halvor likte paien veldig godt, så da spiste han ikke kake.
Tips:
Jeg har laget denne med grovere mel også, da blir den sunnere og mer mettende. Deigen er bedre litt "tørrere" enn å bruke for mye smør. Bruker du for mye smør, så kan du risikere at den "renner" nedover innsiden på paiformkanten når du forsteker paiskallet. 

Smør gjerne paiskallet med litt smør eller olje før du legger i deigen.
Man kan bruke all slags typer bær eller frukt i denne paien. Plukk gjerne selv om du har mulighet :-)

Jeg lagde også hjemmelaget vaniljesaus til paien, som er utrolig mye enklere (og smaker bedre) enn du tror!

Vi har vært forsiktig med å gi Halvor sukker, søtsaker og kaker og denne paien var så og si hans "første" møte med den type mat. Barn kan nok spise denne paien fra 1-årsalder i små biter. Dropp sukkeret om du ønsker å ha den enda "sunnere". Men - hjemmelaget pai med bær er ikke så ille og litt må man da kose seg :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar